Kompostowanie - dlaczego warto? - BLOG 0

Niektórzy nazywają to “czarnym złotem”. W końcu kompost to naturalny, bogaty w składniki mineralne nawóz, który powstaje… z niczego. 

Czym jest kompostownik?

Kompostownik to wyznaczone miejsce w domu/ogrodzie gdzie składujemy odpady organiczne. W efekcie tlenowego rozkładu biomasy powstaje drogocenny nawóz, który może być używany zarówno do roślin doniczkowych, jak i roślinności zewnętrznej w ogrodzie. Kompostownik w domu/mieszkaniu można umieścić na balkonie lub pod zlewem. Na rynku jest dostępnych wiele modeli kompostowników, jednak warto spróbować zrobić go we własnym zakresie. Podpowiemy JAK w kolejnych akapitach :)

Jak dokładnie powstaje kompost? 

Pomocne w tym procesie są bakterie, pleśnie i dżdżownice, które bardzo szybko i z wielką starannością przerabiają “masę zieloną” na proste składniki organiczne, które są łatwo przyswajalne dla roślin. Do całego procesu rozkładu potrzebny jest również tlen.

Kompost jest ekologicznym, naturalnym nawozem dla całej roślinności, co więcej, można w nim składować wszelkie odpady z działki oraz organiczne odpady domowe, zmniejszając w ten sposób produkcję śmieci i oszczędzając na ich wywozie. 

Kompost doskonale użyźnia glebę i powoduje szybszy porost roślin. Przy prawidłowym prowadzeniu kompostownika już w ciągu 4 do 6 miesięcy można uzyskać pełnowartościowy nawóz bez chemii!

Zrób to sam

Przydomowy kompostownik najprościej zbudować z drewnianych desek - kupisz je w każdym markecie budowlanym, możesz również użyć desek z odzysku np. z palet. 

Potrzebne Ci będą:

  • 4 paliki o długości ponad 100 cm,

  • 4 deski,

  • siatka,

  • folia perforowana,

  • młotek, gwoździe, zszywacz. 

Wybierz odpowiednie miejsce w ogrodzie, najlepiej niedostępne dla dzieci. W rogach wyznaczonego miejsca na kompostownik wkop paliki. Deski przed obudowaniem wyszlifuj i pomaluj impregnatem ochronnym, który zabezpieczy je przed wilgocią. Kiedy deski będą gotowe, obuduj nimi trzy strony kompostownika - tę ostatnia możesz na początku pominąć - dostęp do kompostownika będzie łatwiejszy.

Na końcu wyłóż kompostownik siatką i folią. Ta ostatnia nie jest niezbędna, jednak może pomóc w utrzymaniu ciepła i tym samym przyspieszy proces wytwarzania kompostu. Warto również użyć pokrywy.

Pamiętaj by w ścianach kompostownika zachować szpary, które pozwolą pobierać tlen. 

Co wrzucać do kompostownika?

Praktycznie wszystkie odpady bio z ogrodu: skoszoną trawę, zwiędnięte rośliny, cienkie gałązki, suche liście, jak również te z domu: obierki z warzyw, skorupki po jajkach, zepsute owoce, torebki z fusami, skorupki po orzechach, zmieloną kawę, chusteczki higieniczne, popiół oraz nasze biodegradowalne naczynka :) Wszystkie wykonane z papieru, trzciny cukrowej, otrąb pszennych, liści palmowych, które znajdziecie na naszej stronie www.ekonaczynko.pl  nadają się do kompostowania.

Czego lepiej nie wrzucać do kompostu? Nie powinny się w nim znaleźć rośliny zaatakowane przez choroby, oleje roślinne, kamienie, chwasty, skórki po owocach cytrusowych i egzotycznych, kości, resztki z obiadu, czy niedopałki papierosów. 

 




Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl