Moda na slow food. Co to właściwie oznacza? - BLOG 0

Slow food czyli po prostu “powolne jedzenie” ostatnio znowu powróciło do łask. Czy wiecie czym tak naprawdę charakteryzuje się ta filozofia i jaka jest jej geneza?

 

Ruch został zapoczątkowany we Włoszech w latach 80. XX w. gdy jeden z krytyków kulinarnych zbojkotował otwarcie restauracji serwującej jedzenie typu fast food. Ruch społeczny slow food szybko przekształcił się w międzynarodową organizację non-profit, która zyskała miliony wyznawców na całym świecie.

Jesteś tym co jesz

Jak często sięgasz po niezdrowe jedzenie bo tak jest szybciej? Mimo tego, że jesteśmy coraz bardziej świadomymi konsumentami, wiemy czego unikać i co najlepiej służy naszemu zdrowiu, często by nadgonić czas rezygnujemy z przygotowania potraw “od zera” i sięgamy po półprodukty. 

Ideą organizacji slow food jest traktowanie sztuki kulinarnej z wielką pasją. Zatem idąc jej śladami, należy szczególnie zwrócić uwagę na to co i jak jemy. Wyznawcy slow food wspierają małych, lokalnych przedsiębiorców, rezygnują z potraw, które zawierają konserwanty, na rzecz tych naturalnych i nieprzetworzonych: ekologicznych jajek, świeżego mleka, miodu, sera, domowych przetworów itd. Ma być przede wszystkim zdrowo i smacznie.

Cała filozofia nie opiera się tylko i wyłącznie na jedzeniu. Głębszy wymiar slow food ma pokazać ludziom, żeby zwolnić i to w każdej sferze życia. Wspólne delektowanie się posiłkami, odkrywanie nowych smaków, dbałość o tradycje, to przecież coś, co powinno sprawiać nam wielką radość. Życie jest za krótkie by jeść przetworzone jedzenie i pić niedobrą kawę! 

Slow food w Polsce

Pierwsze oficjalne spotkanie zrzeszające polskich fanów slow food odbyło się w 2002 roku w Krakowie. Organizacja działa nieprzerwanie do dzisiejszego dnia, a pośród jej licznych celów, do których dąży, należy wymienić:

  • promocję harmonijnego stylu życia zgodnie z naturą,

  • promocję różnorodności smaku,

  • ochronę tradycyjnych smaków i receptur,

  • promocję kultury i ochronę dóbr społecznych,

  • przeciwstawianie się żywności przetworzonej.

Na światowej liście produktów slow food objęto ochroną również polskie przysmaki; oscypek, bundz, bryndzę, polędwicę w ziołach, świeże sery kozie, kiełbasę lisiecką i miody pitne. 

Życie w stylu slow

Ekonaczynko ma wiele wspólnego z tą właśnie ideą. Każdy nasz przekaz, który kierujemy w Waszą stronę ma w sobie element slow life. Wszak bycie eko to bycie slow. To nie droga na skróty, to myślenie nie tylko o sobie, a o ekologii, o przyszłych pokoleniach. 

Dlatego właśnie o ile przyjemniej będzie zjeść wspólny posiłek pod chmurką na wakacyjnym pikniku, przygotowany własnoręcznie, używając do tego naczyń, które nie zaszkodzą naszemu środowisku?




Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl